Αρχική Σελίδα


Άρθρα Γνώμες Φωτογραφίες
Προετοιμασία για Κυνήγι Ορτυκιού
(Ορτυκόσκυλο)
Το ορτύκι είναι το ιδανικότερο θήραμα για να αφυπνίσει τον σκύλο.

Η αναθυμίαση που αφήνει είναι αρκετά διαπεραστική και ερεθίζει το αισθητήριο όργανο της όσφρησης του σκύλου.

Ο αέρας είναι το κύριο μέσο μεταφοράς της οσμής.

Για αυτό ο σκύλος πρέπει να ψάχνει με ευνοϊκό άνεμο, πάντα κόντρα για να του φέρει την μυρωδιά, μπροστά στην μύτη του.

Το έδαφος λόγω του ότι είναι σκεπασμένο από χλόη, συγκρατά την μυρωδιά, για να έχουμε αποτελεσματικό ψάξιμο, πρέπει να το αναζητούμε με ευνοϊκές συνθήκες.

Η πολλή ζεστή και υψηλή θερμοκρασία εξατμίζουν την μυρωδιά, με αποτέλεσμα το σκυλί όσο καλό και αν είναι δυσκολεύεται να βρει το ορτύκι, τις θερμές ώρες και ιδίως όταν υπάρχει άπνοια.

Για αυτούς τους λόγους τα σκυλιά πολύ πριν αρχίσει το κυνήγι πρέπει να γυμνάζονται για να αντιλαμβάνουν και να ξεχωρίζουν την μυρωδιά του ορτυκιού. Σε αντίθετη περίπτωση θα αντιλαμβάνεται και θα διακρίνει τις οσμές των ποντικιών, με αποτέλεσμα τον εκνευρισμό μας και το κατέβασμα της μούρης μας στο έδαφος, με την απογοήτευση ζωγραφισμένη στο πρόσωπο μας, ότι ο σκύλος είναι άχρηστος. Το ορτύκι και η πεδιάδα είναι παράγοντες που βοηθούν πολύ τα σκυλιά που είναι «κολλημένα» στα πόδια μας και έχουν πλήρη εξάρτηση από τον κύριο τους.

Τα μικρόπουλα, ακόμη και τα χελιδόνια, τα αναγκάζουν να τα κυνηγάνε με αποτέλεσμα να ανοίγονται και να τρέχουν, ώσπου έρχεται η στιγμή που ανακαλύπτουν, την μυρωδιά του ορτυκιού, είτε από «κουτούλημα» πάνω στο ορτύκι, είτε άναψε ξαφνικά το φλάς του σκύλου, το φερμάρουν.

Το ορτύκι είναι το θήραμα που έχει μεγάλο ενδιαφέρον με το που ανοίγει η κυνηγετική περίοδος και οι κυνηγοί της πατρίδας μας εξορμούν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας αναζητώντας το.

Τον Αύγουστο οι συχνές νεροποντές αναγκάζουν το ορτύκι να μετακινείται απροκαθόριστα.

Οι ξαφνικές και αιφνίδιες μετατοπίσεις του αποτελούν συχνό φαινόμενο. Οι μυστηριώδες αυτές εναλλαγές συντελούν στον εκστατικό μυστικισμό, που υπάρχει στην φύση, κάνοντας την να φαντάζει ανεξερεύνητη.

Όπως και να έχει το πράγμα όμως στο κυνήγι του ορτυκιού ο σκύλος φέρμας είναι απαραίτητος συνεργάτης. Χωρίς την συνεργασία του, δεν εντοπίζονται τα ορτύκια, τα τραυματισμένα χάνονται, ενώ πολλές φορές χάνονται και τα σκοτωμένα με άπειρο και νεαρό ζώο το ορτύκι έχει χαρακτηριστική μυρωδιά και όταν εντοπισθεί φερμάρετε εύκολα. Όταν ο σκύλος το φερμάρει αυτό καταλαβαίνει, ότι κυνηγιέται και αρχίζει να ποδαρώνει, πέρα – δώθε για να ξεφύγει.

Δεν είναι λίγες οι φύρες που τα καταφέρνει και κοροϊδεύει τον σκύλο. Όταν όμως μπλοκάρεται και ο σκύλος φερμάρει το «κορμάκι του» δεν δυσκολεύεται το ξεπέταγμα του. Στην περίπτωση που περπατάει, αν παρατηρήσετε θα διαπιστώσετε, από το κούνημα των χόρτων, τις περίεργες διαδρομές που κάνει, χωρίς αυτό να είναι πάντα εφικτό για να κατορθώσει να ξεφύγει. Τότε ο σκύλος βάζει την μύτη του κάτω διότι δυσκολεύεται να το εντοπίσει, να το φερμάρει, για να το ξεπετάξουμε.

Σίγουρα όμως παρατηρούμε πολύ ωραίες φέρμες, που συχνά είναι «λευκές» γιατί το ορτύκι κατάφερε να ξεφύγει.

Αυτό συμβαίνει όταν το κυνήγι γίνεται συνήθως απογευματινές ώρες.

Ο κυνηγός καλά θα κάνει να δίνει στο σκύλο του αρκετό νερό να δροσιστεί και να ξεδιψάσει. Οι καλύτερες κυνηγετικές μέρες για το κυνήγι του ορτυκιού αρχίζουν μετά τις 15 Σεπτεμβρίου. Αυτή την χρονική περίοδο το συναντάς κάμποσα μαζί, δέχονται την φέρμα του σκύλου, αλλά δεν είναι και λίγα τα ξαφνικά ξεπετάγματα προσωπικά δεν ρίχνω ποτέ σ’ αυτά τα ορτύκια, αλλά κοιτάζω που πιάσανε και καθοδηγώ τα σκυλιά μου να τα φερμάρουν για να τα τουφεκίσω, με το 36άρι μου. Χρειάζεται προσοχή όμως όταν σηκώνονται, γιατί πετούν πολύ χαμηλά και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να τουφεκιστεί άλλος κυνηγός, γιατί ορισμένοι έχουν την τάση να τουφεκάν όλα τα ορτύκια χωρίς να σέβομαι την προσπάθεια σου και την φέρμα του σκύλου σου. Αν και το πέταγμα τους, είναι στρωτό οι βεβιασμένες και απρόσεχτες τουφεκιές τους χαρίζουν την ζωή. Οι έμπειροι και καλοί κυνηγοί τα αφήνουν και ξεμακραίνουν, τα τουφεκούν και τα γκρεμίζουν εύκολα. Στο κυνήγι των ορτυκιών δεν συγχρωρούνται χαμένες τουφεκιές αλλά να μην είμαστε και αχόρταγοι.

Το ορτύκι έχει νοστιμότατο κρέας και θα συνεχίσει να αποτελεί, για αμέτρητες γενιές κυνηγών ένα από τα συναρπαστικότατα και γευστικότερα θηράματα.


Δημήτρης Μίχος

Web site designed by George Charalampidis © 2006 ™