Αρχική Σελίδα


Άρθρα Γνώμες Φωτογραφίες
Ορτύκι
Χαμοπούλι που ανήκει στα ορνιθοειδή με τον μικρότερο όγκο και βάρος.

Το χρώμα του είναι γηΐνο με ένα πάντρεμα κιτρινωπού με ριγωτό καφέ, ασπίδα προστασίας ώστε να μην διακρίνεται στο χώμα. Την χώρα μας την επισκέπτεται την άνοιξη, από τέλος Μαρτίου, (ανάλογα με τον καιρό) γιατί έχει παρατηρηθεί χρονιές να μας έρχεται και τέλος Απριλίου. Είναι χρονιές που σε εκπαιδευτικές ανιχνευτικές εξορμήσεις, για εκγύμναση των σκύλων μου συναντούσα ορτύκια από 20 Μαρτίου, με κάπως ζεστές μέρες και άλλες πάλι χρονιές δυσκολευόμουν να τα συναντήσω και 20 Απριλίου.

Φθάνοντας στην πατρίδα μας ζει σε πεδιάδες με εναλλασσόμενες καλλιέργειες ή χέρσους τόπους με ιδιαίτερη προτίμηση στις καλλιέργειες σιτηρών που του παρέχει κάλυψη και αρκετή υγρασία.

Χρησιμοποιώντας την μέθοδο αυτοπροστασίας, αυτοσυντήρησης περιφέρεται σε καλλιέργειες με τριφύλλι, βαμβάκι, ζαχαρότευτλα, ντοματιές, πατατιές, μποστάνια, άλλα με μεγαλύτερη προτίμηση του καλλιέργεια καλαμποκιού. Η καλλιέργεια του καλαμποκιού προσφέρει φανταστικό χώρο στέγασης και συνάμα προφύλαξης από όλους τους κινδύνους στο ορνιθοειδές αυτό είδος. Σ’ αυτούς τους χώρους το χαρακτηριστικό διακεκομμένο σφύριγμα του μαρτυρεί την παρουσία του αλλά και που γυροφέρνει. Στις περιοχές που διαβιώνει βρίσκει εύκολα νερό να ξεδιψάσει αλλά του αρκεί και η υγρασία που έχει η διατροφή του.

Τρέφεται με σπόρους, φυλλαράκια φυτών, σαλιγκάρια, έντομα και καρπούς από τις γεωργικές καλλιέργειες, με ιδιαίτερη αδυναμία στο σπορικά , την ντομάτα.

Από την άνοιξη μέχρι τα μέσα καλοκαιριού το ορτύκι ζευγαρώνει, φτιάχνοντας μία άτεχνη φωλιά σε μικρά βαθουλώματα όπου γεννά 8-14 αυγά. Το ζευγάρι με ευνοϊκές καιρικές συνθήκες την περίοδο φωλεοποίησης και αναπαραγωγής φτάνει τις 3 και 4 γέννες. Το κλώσημα διαρκεί από 18 – 20 ημέρες και τα μικρά ορτυκάκια μόλις βγουν από το αυγό μπορούν να πάρουν τα πρώτα μαθήματα διατροφής.

Η ανάπτυξη τους είναι γρήγορη και σύντομα αποχωρίζονται τους γονείς τους, όπως άλλωστε όλα τα ορνιθοειδή.

Οι ζημιές που παθαίνουν τα ορτύκια είναι πολλές είτε από τους ανθρώπους που θερίζουν τα σπαρτά τους, είτε από τα γεράκια, είτε από τις καιρικές συνθήκες και τα φυτοφάρμακα.

Έχω αντικρύσει πολλές φορές σε αγροτικές καλλιέργειες άψυχα ορτύκια και σε μικρότερη κλίμακα τα τελευταία χρόνια που εκγυμνάζω τους σκύλους ,ου. Προσωπικά διαθέτω ένα αγρόκτημα 15 στρεμμάτων και φροντίζω με ανάλογη καλλιέργεια να διατηρώ ένα καλό αριθμό ορτυκιών για την εκγύμναση των σκύλων μου.

Οι καιρικές συνθήκες είναι αυτές που καθορίζουν πότε θα ξεκινήσουν την μετακίνηση τους για να εγκαταλείψουν την χώρα μας, στο τέλος φθινοπώρου μέσω Μεσογείου στην Αφρική.

Αρχές Σεπτέμβρη τα ορτύκια συγκεντρώνονται και ξεκινούν με ελαφρό δυτικό ή βορειοανατολικό αεράκι για την Αφρική.

Αν τύχει και φυσήξει βοριαδάκι που συνοδεύεται από βροχή η μετακίνηση σταματά και βρίσκονται πολλά ορτύκια σε υψίπεδα σημεία.

Μέχρι να πνεύσει ο κατάλληλος άνεμος για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς το νότο οι «τυχεράκηδες» που το κυνηγετικό τους ενδιαφέρον στρέφεται στο πτηνό αυτό, για το νοστιμότατο κρέας του, αλλά και τις ωραίες φέρμες καταφέρνουν να έχουν στο ενεργητικό τους μερικά κορμάκια.

Στα ταξίδια τους πετούν σε κοπάδια και αυτό το εκμεταλλεύονται κάποιοι «εξυπνάκηδες» με αποτέλεσμα την γενεοκτονία τους.

Το ορτύκι για λόγους επιστημονικής έρευνας έβαλε το πτηνό αυτό στην παραγωγική εκτροφή.

Το ορτύκι εκτρέφεται για το κρέας του, τα αυγά του, και τον εμπλουτισμό σε ζώνες κυνηγετικές. Δεν είναι όμως καθόλου σπάνιο και βάσιμα πιστεύεται ότι μεγάλος αριθμός αυτού του θηράματος διαχειμάζει σε διάφορες περιοχές της παρτίδας μας.

Ίσως τα πληγωμένα, τα αδύναμα και οι αργές γέννες να προτιμούν να μείνουν μαζί μας, την φιλόξενη τούτη χώρα.


Δημήτρης Μίχος

Web site designed by George Charalampidis © 2006 ™