Αρχική Σελίδα


Άρθρα Γνώμες Φωτογραφίες
Εκτροφή
« Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΟΤΙ Η ΜΝΗΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΟΜΟ. ΣΥΝΕΠΩΣ Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ.»


Το βασικότερο πείραμα για να δημιουργηθεί ελπίδα για ικανό σκύλο είναι το ζευγάρωμα καθαρόαιμης εκτροφής. Καθαρόαιμη εκτροφή εννοούμε την επιλεκτική και με άμεση ανθρώπινη επίβλεψη και παρέμβαση αναπαραγωγή ζώων που ανήκουν σε μία αναγνωρισμένη φυλή από έγκυρο κυνολογικό όμιλο. Το ζευγάρωμα θα πρέπει να γίνεται όταν τα ζώα έχουν ενηλικιωθεί και δεί όταν έχουν συμπληρώσει τους 18 μήνες ζωής τους και πάνω. Όταν αρχίζει στο θηλυκό ο ερεθισμός του αιδοίου και στην συνέχεια τρέχει αίμα για 8-9 ημέρες., η θηλυκιά δεν «δέχεται» τον αρσενικό. Από την 10η ημέρα εως την 13η ημέρα γίνεται ωορεξία και αυτή την χρονική περίοδο πρέπει να γίνει το ζευγάρωμα.

Όταν περάσει η γόνιμη αυτή περίοδο οι πιθανότητες σύλληψης ελαχιστοποιούνται. Η θηλυκιά όμως δέχεται τον αρσενικό μέχρι και την 20η ημέρα περίπου τελειώνοντας έτσι και η περίοδος οργασμού της. Το πρώτο διάστημα τής εγκυμοσύνης η θηλυκιά είναι ανήσυχη και τις τελευταίες 10-15 ημέρες περίπου κατεβάζει γάλα. Η διάρκεια της εγκυμοσύνης διαρκεί από 58-65 ημέρες ενώ το σιτηρέσιό της για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της εγκυμοσύνης πρέπει να είναι πλούσιο ποιοτικό, αλλά και ποσοτικό. Η διαδικασία αυτή πρέπει να συνεχισθεί μέχρι που η σκύλα γεννήσει αλλά και αρχίσει ο απογαλακτισμός των κουταβιών περίπου στην ηλικία των 4 εβδομάδων. Όταν γεννηθούν τα κουτάβια τις πρώτες δύο εβδομάδες δεν ακούνε και δεν βλέπουν. Όταν αρχίσει ο απογαλακτισμός των κουταβιών τα συνηθίζουμε στο συμπυκνωμένο γάλα, ενώ συγχρόνως προσθέτουμε αυγό, ρύζι καλό βρασμένο με κιμά, ή τα συνηθίζουμε στην πλήρη και ισορροπημένη ξηρά τροφή Dibag. Από αυτή την ηλικία δεν παραλείπουμε το πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής, με αποπαρασίτωση, εμβολιασμούς με επίσκεψη στον κτηνίατρο. Κάθε καθαρόαιμη φυλή ενάγεται σε κοινούς προγόνους, και δεν γίνεται διάκριση μεταξύ φαινότυπου και γονότυπου. Φαινότυπος είναι η εξωτερική εμφάνιση του ζώου ενώ γονότυπος είναι η γενετική του ταυτότητα. Η καθαρόαιμη εκτροφή θεωρείται τέχνη και τα αποτελέσματα της εκφράζουν το σύνολο των ενεργειών του κυνοτρόφου. Οι ενέργειες του στηρίζονται στις μεθόδους αναπαραγωγής, με ζευγάρωμα μεταξύ αδελφών – πατέρας - κόρης, μητέρας – γιου κλπ, δηλαδή αναπαραγωγή μεταξύ σκύλων πρώτων βαθμού συγγένεια και αποκαλούμε την μέθοδο αυτή αναπαραγωγής, ΕΝΔΟΜΕΙΞΙΑ. Η εκτροφή αυτή δεν έχει μεγάλες αποκλίσεις και υπάρχει μία ομοιομορφία στην εκτροφή. Μεταξύ ξαδέλφων θείου – ανιψιάς, γιαγιάς – εγγονού κλπ. σκυλιά που ανήκουν στην ίδια γραμμή αίματος από κοινούς προγόνους, το είδος αυτό αναπαραγωγής λέγεται ΓΡΑΜΜΙΚΗ αναπαραγωγή. Αναπαραγωγή μεταξύ ζώων ελάχιστα συγγενών μεταξύ τους που θα πρέπει ανατρέξουμε στο γενεαλογικό δέντρο τουλάχιστον 5-6 γενναίες πίσω, το είδος αυτό αναπαραγωγής λέγεται ΕΠΙΜΕΙΞΙΑ. Εύκολα συμπεραίνουμε ότι όλοι οι καθαρόαιμοι σκύλοι είναι συγγενείς μεταξύ τους, άλλοι σε μικρότερο βαθμό, άλλοι σε μεγαλύτερο.


Η εκτροφή είναι μια δουλειά αιώνια δεν τελειώνει ποτέ και σ’ αυτό έγκειται και η γοητεία της. Επειδή όμως πάντα θα υπάρχουν εκείνοι οι οποίοι αδιαφορούν για την εξέλιξη της φυλής και για να αποφύγουμε την εκμετάλλευση από ορισμένους ασυνείδητους κυνοτρόφους θα πρέπει να προσέχουμε πολύ πριν αγοράσουμε κουτάβι. Το καλύτερο κριτήριο για την επιλογή του κουταβιού μας το εξασφαλίζουν οι γονείς. Αλλά επειδή από «ρόδο βγαίνει αγκάθι, και από αγκάθι βγαίνει ρόδο» δεν είμαστε ποτέ σίγουροι. Η επιλογή κουταβιού δεν πρέπει να γίνεται τυχαία. Διαλέγεται το κουταβάκι σας με τα αυστηρότερα κριτήρια. Δείτε το σωματότυπο των γωνιών, πως κυνηγάνε και πως εργάζονται. Το σωματότυπο των γωνιών δεν πρέπει να έχει μεγάλες αποκλίσεις, δηλαδή ο αρσενικός να μην είναι πολύ πιο μεγαλόσωμος από την θηλυκή. Προσωπικά τα σκυλιά που μου αρέσουν πρέπει να είναι συμμετρικά στιβαρά, με μέτριο προς το χαμηλό ύψος στην κάθε φυλή. Η κατασκευή τους παίζει σημαντικό ρόλο στην εργασία τους. Τον βασικότερο ρόλο στην εκτροφή του παίζει η θηλυκή. Όταν έχουμε μία θηλυκή η οποία είναι κατά μέσο πολύ καλή στο κυνήγι η «δουλεία» του καλού επιβήτορα γίνεται πιο εύκολη.

Όταν το ζευγάρωμα πραγματοποιηθεί με ένα σκύλο ποιοτικό και σωματότυπο κοντά στην θηλυκιά με δεδομένο τις κυνηγετικές αρετές έχουμε μεγάλες πιθανότητες η τοκετο-ομάδα της γέννας να έχει ομοιομορφία και τα χαρακτηριστικά να μεταβιβαστούν από γεννιά σε γεννιά. Ψάξτε όσο το δυνατό περισσότερο, πάντα με ενθουσιασμό και τότε η επιτυχία είναι σίγουρη. Στην εποχή μας η διάθεση κουταβιών με ιδιαίτερα υψηλές τιμές που προσφέρουν η ύπαρξη πιστοποιητικών καθαροαιμίας για την απόκτηση ενός κουταβιού εξασφαλίζεται μόνο από την υπευθυνότητα του πωλητή. Και επειδή γεμίσαμε εμπόρους παρά κυνηγούς χρειάζεται προσοχή. Ο κάθε συνειδητοποιημένος εκτροφέας, επειδή συνεπάγονται κάποιες θυσίες από τον αγοραστή, θεωρεί υποχρέωση του να αναπαράγει σκυλιά υψίστης βαθμίδας κυνηγετικών ενστίκτων. Αφού εντοπίσουμε το σημείο από το οποία θα προμηθευτούμε το κουταβάκι μας φθάνουμε στην σημαντικότερη στιγμή που θα πρέπει να διαλέξουμε το συγκεκριμένο κουτάβι από την γέννα. Το περισσότερο υποσχόμενο κουτάβι είναι εκείνο που είναι ζωηρό, έχει θάρρος στην ανθρώπινη επαφή, αλλά και την πιο παιχνιδιάρικη διάθεση, αλλά και την πιο παιχνιδιάρικη διάθεση ενώ συγχρόνως παρατηρούμε ότι δεν υστερεί η υπόλοιπη τοκετοομάδα. Η πρώτη απορία που συνήθως τίθεται είναι το φύλο του κουταβιού.


«ΑΡΣΕΝΙΚΟ Ή ΘΗΛΥΚΟ»


Κυνηγετικά δεν υστερούν έχουν τις ίδιες κυνηγετικές ικανότητες τα αρσενικά συνήθως έχουν μεγαλύτερη αντοχή, λόγω ισχυρότερης κατασκευής, και μυϊκής δύναμης. Κυνηγούν με αμείωτης έντασης, σ’ όλη την διάρκεια του κυνηγιού και αν οι κυνηγετικές του ικανότητες είναι εξαιρετικές. Χρησιμοποιείται ως επιβήτορας και αναπαραγωγός. Τα θηλυκά έχουν συνήθως ήπιο χαρακτήρα αντιμετωπίζουν τα πρόβλημα της περιόδου (έμμηνος ρήση) και δημιουργούν στον ιδιοκτήτη το άγχος μίας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Φυσικά έχουν την δυνατότητα αναπαραγωγής με οικονομικά οφέλη, με την προϋπόθεση να είναι άριστα στο κυνήγι. Συνήθως τα θηλυκά όταν αποδεχθούν ανίκανα στο κυνήγι χρησιμοποιούνται για αναπαραγωγή. Αυτό είναι καταστροφή της φυλής και είναι τελείως απαράδεκτο. Το ζευγάρωμα σε τέτοια θηλυκά σημαίνει δημιουργία σκύλων χωρίς να υπάρχει το ένστικτο του κυνηγιού και είναι ολέθριο. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για αναπαραγωγή. Αφού συνεκτιμηθούν από τον ιδιοκτήτη τα υπέρ και τα κατά του κάθε φύλου. Προχωρήστε στο επόμενο βήμα που είναι η επιλογή ενός συγκεκριμένου κουταβιού με γνώμονα την εμφάνιση και την υγεία του το οποίο θα συνοδεύεται και από το βιβλιάριο υγείας. Η κατάλληλη ηλικία που πρέπει να αποχωριστεί και να το πάρετε από την μητέρα του και τα αδελφάκια του, είναι όταν το κουτάβι διανύει την 8η εβδομάδα ανάπτυξης περίπου και είναι η ηλικία που δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερο πρόβλημα στην οδυνηρή δοκιμασία της αλλαγής κατοικίας και υιοθεσίας. Με την συγκατοίκηση ξεκινά και η δυσκολία για την προσαρμογή του κουταβιού μας στις νέες συνθήκες διαβίωσης του. Οι πρώτες δύο τρεις μέρες είναι και οι πιο δύσκολες, διότι είναι φυσιολογικό να κλαίει γιατί ψάχνει και αναζητά την στοργή και ζεστασιάς της μάνας του καθώς και το παιχνίδι με τα αδέλφια του. Ο χώρος που θα μεγαλώσει το κουτάβι τοποθετείστε υλικά που καθαρίζονται εύκολα για την καθαριότητα και την υγιεινή. Η γενική συμπεριφορά μας παίζει ρόλο σημαντικό, στην διαμόρφωση του χαρακτήρα του. Πρέπει να του δίνουμε απλόχερα το χάδι, την αγάπη, την φροντίδα, την ελευθερία. Για την σωστή αυτή σχέση θα πρέπει ο κυνηγός να αφιερώνει χρόνο για επικοινωνία με το σκύλο του. Ο σκύλος μεγαλώνοντας μαθαίνει, προσαρμόζεται και διαμορφώνει τον χαρακτήρα του από την συμπεριφορά μας. Μια αδέξια μεταχείριση, ο σκύλος μπορεί να παρουσιάσει προβλήματα συμπεριφοράς. Η διεργασία αυτή δεν ολοκληρώνεται ποτέ τυχαία, αλλά χρειάζεται προσπάθεια, υπομονή, επιμονή και αφοσίωση από την πρώτη στιγμή.

Αν δεν είστε σε θέση να ακολουθήσετε αυτή την αμφίδρομη διαδρομή καλό είναι να αποταθείτε σε κάποιον εκπαιδευτή που για αυτόν είναι εύκολο να δώσει τα αποτελέσματα που χρειάζονται στο σκύλο για την άσκηση κυνηγιού.


Δημήτρης Μίχος

Web site designed by George Charalampidis © 2006 ™