Αρχική Σελίδα


Άρθρα Γνώμες Φωτογραφίες
Σκυλιά Φέρμας
(Setter)
Το αγγλικό σέττερ έχει τις ρίζες του στο γαλλικό επανιέλ που εισήχθη στην Αγγλία.

Ο Mr ΛΑΒΕΡΑΚ βελτίωσε και τυποποίησε το αγγλικό σέττερ και για αυτό έχει επικρατήσει το όνομα του, λόγω δικής του γεννεολογικής γραμμής. Το τρίχωμα του είναι μακρύ στα αυτιά, στα πόδια, στην ουρά και το χρώμα του τριχώματος του άσπρο καφέ, άσπρο πορτοκαλί, άσπρο μαύρο και ημίχρωμο.

Η αρμονία των γραμμών του, η ομορφιά του σε συνδυασμό με τις μεγάλες θηρευτικές του ικανότητες της φυλής, σήμερα είναι πόλος έλξης στην τάξη των κυνηγών. Ο κυνηγός που καθοδηγεί ένα σέττερ αγγλικό, διαπιστώνει μια έμφυτη ικανότητα εργασίας γιατί δουλεύει με ευχέρεια κινήσεων στα υγρά και βαλτώδη μέρη. Το πολύ γρήγορο βάδισμα του και η μεγάλη οσφρητική του ισχύ και την ικανότητα που συνοδεύεται από κυνηγετική μανία και με την ευκολία που αποδίδει στα χειρότερα πυκνά και ρέματα του δάσους, την μεγάλη ευκολία που διασχίζει τα πεδινά, κάνουν αυτή την φυλή κορυφή στο είδος της.

Αποδίδει επίσης πολύ καλά και στο βουνό αν ο κυνηγός είναι σε θέση να λύνει το πρόβλημα της υπερβολικής επιθυμίας για νερό. Αυτή την φυλή δεν την σταματά κανένας καιρός. Ο κυνηγός θα πρέπει να υλοποιεί πρώτα τα μεγάλα φυσικά προσόντα του σκύλου της φυλής σέττερ και μετά να αξιολογεί τα μειονεκτήματα του.

Το αγγλικό σέττερ είναι ένα περήφανο ζώο με ξεχωριστή εξυπνάδα, ευγενές στυλ, και έτσι πρέπει να το αγαπάμε.

Όπως το POINTER έτσι και το σέττερ διατηρούν ένα πραγματικά εξαίρετο, τέλειο στυλ στο κυνήγι, μπλοκάρουν σε μεγάλες αποστάσεις το θήραμα, χαρακτηριστικό γνώρισμα των φυλών αυτών, στοιχεία που τις καθιέρωσαν φυλές ανοικτής έρευνας, όπου και αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία στους κυνηγετικούς αγώνες. Εύχομαι σ’ όλους τους κυνηγούς να καθοδηγήσουν ένα αγγλικό σέττερ για να γευθούν την πολύ εντυπωσιακή αίσθηση θηράματος, την σεβάσμια συναίνεση την μοναδική σεττερίσια φέρμα του, και είμαι βέβαιος ότι θα διαπιστώσουν ότι δεν είναι μόδα να κυνηγάς με ένα αγγλικό σέττερ άλλα κάτι το ξεχωριστό. Το στάνταρ της φυλής στο ύψος του ακρωτίου πρέπει να είναι στο αρσενικό 56-62 και 54 με 60 στο θηλυκό. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της φυλής είναι η χαμηλωμένη φέρμα του, και α μεγάλος κύκλος που κάνει όταν έρχεται να φερμάρει απέναντι από τον κυνηγό, βάζοντας το θήραμα ανάμεσα στον εαυτό του και τον κυνηγό. Έτσι ειδικά στο κυνήγι της μπεκάτσας την αναγκάζει να σηκωθεί προς τα πάνω, οπότε γίνεται πολύ εύκολος στόχος. Το απόρτ βρίσκεται στα ένστικτα του. Αν δεν απορτάρει καλλιεργούμε το ένστικτο του απόρτ με συστηματική εκπαίδευση.


Δημήτρης Μίχος

Web site designed by George Charalampidis © 2006 ™